Post | February 2024 | Nieuws | 2 min read

'De vereniging is iets van ons allemaal’

Het splinternieuwe bestuur van s.v. Enkhuizen kon het vrijwilligersbeleid van de voetbalvereniging helemaal zelf opbouwen. Waar begin je dan? Gelukkig kon Auke Abbekerk van de afdeling Advies & Ondersteuning van Vrijwilligerspunt ze helpen. Vrijwilligerscoördinator Bart Spruit: ‘Hij heeft ervaring met verenigingen en hij kan die toespitsen op elke situatie’.


Bart vergelijkt de situatie met een lege LEGO-grondplaat. ‘Zo’n groene plaat waar niks op staat. Stukje bij beetje zijn wij als bestuur daar iets moois op aan het bouwen. Een vereniging met trainers, met sporters en met vrijwilligers. En met name voor die vrijwilligers hebben we de hulp van Vrijwilligerspunt ingeroepen.’ De vereniging met meer dan duizend leden heeft een vrijwilligersbeleid nodig. Hoe vind je nieuwe vrijwilligers, hoe behoud je vrijwilligers die zich inzetten voor je club en hoe zorg je ervoor dat elk verenigingslid z’n steentje bijdraagt? Daar heeft Auke Abbekerk, adviseur bij Vrijwilligerspunt, verstand van. Bart: ‘We willen niet dat mensen de voetbalclub zien als een sportschool: je komt, je sport en je gaat weer weg. Onze vereniging is iets gezamenlijks, we kunnen alleen bestaan als iedereen meedoet.’ Verenigen doe je samen.


App maakt meewerken makkelijk

Daarom vraagt de vereniging aan alle leden om zes uur per jaar te helpen, bij allerlei taken. Zijn de leden jonger dan zestien, dan worden de ouders aangesproken. ‘Die taakplicht hebben meer verenigingen, soms is dat een worsteling. Wij maken het meehelpen zo makkelijk mogelijk, met een speciale app waarom mensen kunnen aangeven wanneer ze tijd hebben. Iedereen leeft zo’n beetje op z’n mobiele telefoon, dus dan moet zo’n app invullen wel lukken.’ Dat was een tip van Auke: maak meedoen laagdrempelig, dan willen meer mensen meedoen. ‘We zijn er nu twee maanden mee bezig. Het werkt goed.’


Persoonlijk benaderen

Vrijwilligers voor meer structurele taken vindt s.v. Enkhuizen door leden persoonlijk te benaderen. ‘Als we weten dat iemand bijvoorbeeld iets doet met communicatie, kunnen we ze appen of opbellen en vragen of ze misschien iets willen bijdragen aan ons clubblad op het gebied van social media. Op die manier voelen mensen zich uitgenodigd om mee te doen. Onze groep vaste vrijwilligers groeit gestaag op deze manier.’ In een database worden de profielen van mensen bijgehouden, zodat Bart precies weet wie hij kan vragen voor welke vrijwilligersklus.

Het vrijwilligersbeleid beschrijft alle B’s: hoe kun je vrijwilligers binnenhalen, belonen, begeleiden, behouden en hoe kun je de samenwerking met vrijwilligers beëindigen. ‘Eigenlijk hadden we zelf al best veel voor elkaar toen Auke met ons over het vrijwilligersbeleid kwam praten’, vertelt Bart. ‘Hij heeft ervaring met meerdere verenigingen en hij is erg betrokken. Hij weet wat werkt, en wat niet. Zo hebben we samen een mooi beleid kunnen opzetten.’


Kunnen wij jouw organisatie ook helpen?

Kan jouw organisatie ook ondersteuning gebruiken van een van onze adviseurs? Laat het ons weten via het contactformulier of bel 0229-216499.

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English