Post | February 2020 | Tips voor online werven | 3 min read

Tips voor het online werven van vrijwilligers

Het online werven van vrijwilligers. Een onderwerp dat bovenaan de lijst staat voor de meeste veel Nederlandse vrijwilligerscoördinatoren. De relatief snelle ontwikkelingen in de online wereld kunnen je beste vriend zijn, maar kunnen ook voor een hoop kopzorgen zorgen.


We behandelen in deze post een aantal vragen om een beetje houvast te bieden:


❓Wie is de moderne vrijwilliger?

❓Welke ‘tools for good’ moet je gebruiken?

❓Technologie kan intimiderend zijn


Wie is de moderne vrijwilliger?

Het tijdperk van de fervente, wekelijkse vrijwilliger is zeker niet voorbij. Wel hebben we plaats moeten maken voor de ‘flex-vrijwilliger’. Een aantal kenmerken waaraan we de flex-vrijwilliger kunnen herkennen: gebrek aan tijd, een leven op verhoogd tempo en vooral een zeer druk online leven.


Deze constante prikkels zorgen ervoor dat zijn aandacht ligt bij online content (e.g. tekst, foto’s, geluiden, video’s, animaties etc.) die origineel, gevarieerd en opvallend is. Om het aantal aanmeldingen voor jouw vrijwilligersvacature te verhogen is het dan ook van belang om ervoor te zorgen dat jouw vacature in het oog springt.


Wie, Wat, Hoe

Een eenvoudig denkkader bij het online werven van vrijwilligers is ‘wie, wat, hoe’.


Bedenk:

WIE je probeert te bereiken (photoshop expert? gitaarleraar?) Wees specifiek!

WAT jouw missie & verhaal is (vertel het goed & mensen zullen er om geven)

HOE je het vertelt (gebruik foto’s, videos & goede teksten)


Sociale media zijn nuttig & nodig

Het vergt wat werk en tijd maar consistent gebruik van sociale media (Facebook, Instagram, LinkedIn) werpt bijna altijd zijn vruchten af.


We besteden we collectief een groot deel van onze tijd op sociale media. Het is daarom ook niet zo gek dat bedrijven gerichte marketing teams en bureau’s inzetten om via sociale media nieuwe klanten binnen te halen.


Ook goede doelen maken succesvol gebruik van sociale media. De Nederlandse bloedbank Sanquin bijvoorbeeld, wierf het afgelopen jaar zo’n 5000 extra donoren door middel van Facebook advertising.


Ook zonder financiële middelen is een online aanwezigheid voor goede doelen binnen bereik. Keep it simple en ga aan de slag met deze tips:


1. Word lid van relevante Facebook & LinkedIN groepen rondom je missie

Dierenbescherming? Word dan lid van een groep voor dierenliefhebbers. Organiseer jij bijeenkomsten voor vluchtelingen en locals? Vind dan meetup groepen en bereik een groter publiek.

Binnen deze groepen kan je vacatures uitzetten en zo makkelijk geïnteresseerde vrijwilligers werven voor jouw doel.


2. Promoot vacatures binnen je netwerk & via sociale media

Naast je organisatie pagina, zijn ook je eigen sociale media kanalen een goede manier om je vacature te delen. Het gebruik van leuke foto’s, video’s & teksten is een must!

Sociale media bieden een jouw goede doel de kans om eruit te springen met een verhaal of missie. Houd het dan ook relevant, actueel, en consistent.

Wij verzamelden onze favoriete creatieve websites en tools om je alvast op weg te helpen! 


3. Blijf relevant en houd je content ‘fresh'

Online nieuwsartikelen, blogposts, films, youtube videos. De kans is groot dat jouw volgers hun nieuws uit één van de hierboven genoemde media halen. Het is dan ook belangrijk om hier op actuele thema’s & nieuwtjes in te spelen.


4. Leer je volgers kennen

De naam zegt het al: sociale media. Ze zijn een erg efficiënte manier om jouw doelgroep en volgers te leren kennen. Dit is nuttige informatie die je vervolgens kan gebruiken bij het formuleren van vrijwilligersvacatures. Indien mogelijk, kan je bijvoorbeeld de voorkeur leggen bij evenementen & korte termijn vacatures.


  • Demografie (leeftijd, locatie, geslacht)
  • Bereidheid & inzetniveaus
  • Interesses
  • Feedback & klachten 


Het werven van vrijwilligers is het einddoel. Alvorens de aanmeldingen binnenstromen, is het aan jou om te communiceren waarom iemand om jouw missie of verhaal moet geven.

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English