Veilig boodschappen doen
Geweldig al die vrijwilligers die zich spontaan aanmelden om mensen die zelf de deur niet uit kunnen of mogen, te helpen. Echter, veiligheid voor jezelf en je omgeving gaat boven alles, want het Coronavirus ligt op de loer! Bijvoorbeeld als je persoonlijk contact hebt wanneer je helpt door boodschappen te doen. We hebben daarom een aantal tips voor vrijwilligers opgesteld, zodat jij als vrijwilliger verantwoord hulp kunt bieden.
Wanneer mag je je in deze tijd inzetten als vrijwilliger?
Nu we te maken hebben met het coronavirus, mag je je inzetten als vrijwilliger als je voldoet aan strenge voorwaarden:
- Je bent minimaal 18 jaar en maximaal 65 jaar.
- Je valt niet onder een van de groepen met een verhoogd risico.
- Je hebt geen last van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, (lichte) verhoging of koorts.
Vrijwilligerspunt verbindt daar nog een aantal extra voorwaarden aan:
- Je bent zelf verantwoordelijk voor het vermijden van risico’s.
- Je beslist zelf of je een hulpvrager kunt helpen.
- Je maakt zelf de inschatting of je iets verantwoord vindt of niet.
- Besluit je hulp te bieden via Vrijwilligerspunt en voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan stel je Vrijwilligerspunt Westfriesland of haar partners (coronahelpers.nl) daarvan op de hoogte als je bent gekoppeld aan een hulpvrager en de hulpvraag hierdoor niet kan worden opgepakt.
Richtlijnen RIVM
De richtlijnen die wij meegeven om de risico’s zo klein mogelijk te houden, zijn gelijk aan de geldende richtlijnen van het RIVM/Rijksoverheid. Deze kunnen worden aangepast door het RIVM. Het is dus van belang dat je je zelf op de hoogte houdt van deze richtlijnen. Nog even op een rijtje:
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden
- Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
- Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
Betalingen boodschappen
Een boodschapje doen voor een ander is een kleine moeite, maar hoe kun je dat handig en veilig doen en hoe handel je de betaling af? We hebben een aantal tips.
- Wanneer je telefonisch contact hebt met een hulpvrager, vraag dan bij voorkeur om het boodschappenlijstje te mailen, of een foto te maken van het boodschappenlijstje en deze naar je te appen. Zo kan er geen onduidelijkheid zijn van wat je moet halen. Lukt dat niet, dan zal het telefonisch moeten, of haal van tevoren het boodschappenlijstje op.
- Spreek vooraf al de betaling af: contant of met een Tikkie? Doe alleen kleine boodschappen met een maximum van 20 euro. Indien de hulpvrager je contant geld meegeeft, vraag of dit in een open envelop of boterhamtrommeltje kan. Je kunt dit in de winkel dan in de envelop of trommeltje bij de kassa geven. Wisselgeld kan met de bon samen daar weer in terug.
- Maak een foto van de bon!
- Doe de originele bon in de boodschappentas en lever de tas af voor de voordeur. In een flat op de galerij, in een benedenwoning gewoon bij de voordeur. Bel aan, stap 1.5 meter van de tas af en wacht tot de hulpvrager opendoet en laat de hulpvrager zelf de boodschappen oppakken.
- De boodschappen bezorg je alleen tussen 9 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds, stem de tijd af.
- De meeste supermarkten hebben geen brengservice meer. Ze hebben het gewoonweg te druk. Maar de DEEN bijvoorbeeld heeft in Hoorn nog wel een afhaalpunt. Wanneer de hulpvrager dan zelf zijn boodschappen online bestelt én betaalt, hoef jij de boodschappen alleen nog maar te halen.
Mocht je toch nog vragen hebben? Neem vooral contact met ons op. Wij helpen je graag! Bel 0229-216499.