Post | August 2024 | Nieuws | 2 min read

24 sep workshop Signaleren en aankaarten van geldzorgen

Durf jij te vragen aan mensen of ze nog rond kunnen komen? Zelfs als je bijvoorbeeld ziet dat de koelkast leeg is, of dat spullen in huis aan vervanging toe zijn? Dat kan best moeilijk zijn, weten de experts van SchuldHulpMaatje. Daarom geven ze op dinsdag 24 september bij Vrijwilligerspunt Westfriesland een workshop ‘Signaleren en aankaarten van geldzorgen’, speciaal voor vrijwilligers.


Schuldhulpmaatjes zijn vrijwilligers die orde brengen in financiële chaos. Ze worden door mensen gevraagd om hulp, als het overzicht op geldzaken kwijt is en problemen dreigen te ontstaan, vertelt Ilse de Bruin, coördinator SchuldHulpMaatje West-Friesland. “Zo’n veertig vrijwilligers helpen in heel West-Friesland mensen die door de bomen het bos niet meer zien. We ondersteunen de gemeenten in West-Friesland met hulpvragen in financiële administratie en soms melden mensen zichzelf aan, via de website bijvoorbeeld.”


Vijf jaar doorlopen

Gemiddeld loopt iemand vijf jaar door met geldzorgen, weet Ilse. De schaamte om hulp te vragen is groot. “We merken dat mensen het moeilijk vinden om toe te geven dat ze de grip kwijt zijn op hun administratie. Maar door de problemen te negeren, worden ze doorgaans groter. Steeds meer mensen komen maar moeilijk rond, merken wij in ons werk. De dagelijkse boodschappen zijn duur en andere kosten, zoals verzekeringen, stijgen ook. Ook tweeverdieners en jongeren kunnen soms hun inkomsten en uitgaven niet overzien. De groep is dus breder dan je misschien zou denken.”


Begin het gesprek

Vrijwilligers komen bij veel mensen over de vloer. Om te helpen bij een klusje of de boodschappen, de hond uit te laten, voor te lezen aan de kinderen of de groene bak aan de weg te zetten… noem maar op. Misschien signaleer je als vrijwilliger dat het budget in een gezin erg krap is. “Red je het een beetje? Dat is een goede manier om het gesprek over geld te beginnen”, vertelt Ilse. “En ben ervan bewust dat het soms makkelijker is om met een buitenstaander te praten dan bijvoorbeeld met familie. Mensen willen misschien graag hun verhaal kwijt bij jou als vrijwilliger.”


Doorverwijzen

Natuurlijk hoeven vrijwilligers daarna niet zelf met de rekeningafschriften en de aanmaningen aan de slag. Juist doorverwijzen naar organisaties en andere vrijwilligers met kennis en ervaring is een goed idee. “Onze schuldhulpmaatjes krijgen een cursus. En het zijn mensen die het leuk vinden om een administratie op orde te brengen. Ze hebben allemaal wel wat met cijfertjes, zeg maar.” Die schuldhulpmaatjes weten vaak ook welke toeslagen en tegemoetkomingen mensen met een krap budget kunnen aanvragen. “Veel van die potjes zijn onbekend. Daarom is er een project ontwikkeld, de Potjescheck. Wij helpen mensen graag om te onderzoeken waar ze voor in aanmerking komen.”


Doe mee met de workshop

In de workshop ‘Signaleren en aankaarten van geldzorgen’ op dinsdag 24 september leren vrijwilligers hoe ze geldproblemen kunnen signaleren. Een lege koelkast is een teken, maar ook een stapel ongeopende post of kapotte meubels die maar niet worden vervangen, kunnen betekenen dat het financieel heel krap is. De workshop, georganiseerd door SchuldHulpMaatje, geeft praktische handvatten om dat bespreekbaar te maken. Ilse: “Geldzorgen geven veel stress. Veel mensen die wij helpen, zeggen dat het aanpakken van de problemen voelt als een opluchting. Als je als vrijwilliger je hand uitsteekt en mensen naar de juiste hulp verwijst, kunnen grotere problemen worden voorkomen.”


Meedoen aan de workshop? Schrijf je in via deze link.

Share Post

Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English