Helpen als taalvrijwilliger

Voor anderstaligen en mensen die laaggeletterd zijn, is de Nederlandse taal lastig. Als taalvrijwilliger kun jij deze mensen helpen met de Nederlandse taal. Dat kan een-op-een, of voor een groep. Je kunt ook voorlezer worden bij een gezin thuis. Voordat je als taalvrijwilliger start, volg je eerst onze basistraining.

Taalvrijwilliger spreekvaardigheid

De beste manier om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen, is door veel te oefenen. En dat is veel leuker én makkelijker samen met een taalvrijwilliger spreekvaardigheid. Gezellig praten over alledaagse dingen, elkaars cultuur, hobby’s, interesses, vrienden en familie. Lekker ongedwongen tijdens een kopje koffie aan de keukentafel, de dagelijkse boodschappen of een wandeling in het park. Juist door deze ongedwongen aanpak zorg je als taalvrijwilliger spreekvaardigheid ervoor dat de anderstalige meer vertrouwen krijgt en dat is belangrijk om de taal te leren spreken.

Taalmaatje
Taaltrainer

Taalvrijwilliger lezen en schrijven

Een op de acht mensen in West-Friesland in de leeftijd tussen 15 en 65 jaar is laaggeletterd. Dat kunnen anderstaligen zijn die de Nederlandse taal nog niet beheersen. Maar ook mensen die in Nederland geboren en getogen zijn, maar moeite hebben met lezen en schrijven. Als taalvrijwilliger lezen en schrijven help je deze mensen een-op-een op een laagdrempelige manier de taal beter te beheersen. Je ontvangt uitgebreid werkmateriaal van Taalhuis en begeleiding van een van onze coördinatoren.

Taalvrijwilliger instroomgroep

Voor het volgen van taalles bij taalschool Vonk geldt een wachttijd. Om de motivatie vast te houden en de taalontwikkeling in gang te zetten, zijn er instroomgroepen. De anderstalige draait mee in de instroomgroep totdat er plek is bij de taalschool. Als taalvrijwilliger instroomgroep help je zelfstandig met een team van taalvrijwilligers de deelnemers. De instroomgroep heeft plaats voor 15 deelnemers die worden begeleid door meerdere vrijwilligers. Als taalvrijwilliger ga je elke week met een subgroepje deelnemers aan de slag met taalopdrachten, taalspelletjes en verhalenkaarten.

Docent conversatieles

Taalvrijwilliger conversatiegroep

De conversatiegroep is voor diegenen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken. De groep komt elke week anderhalf uur bij elkaar. Er zijn verschillende locaties in West-Friesland. Als taalvrijwilliger conversatiegroep bespreek je diverse thema's en werk je aan lees- en schrijfoefeningen. Er wordt in kleine groepjes gewerkt, zodat er voor iedereen voldoende tijd is om te praten. De taalvrijwilliger zorgt ervoor dat er iedere week een nieuw en vooral leuk onderwerp is om over te praten.

Voorlezer SamenVoorlezen

Het project SamenVoorlezen is er voor kinderen vanaf 2 tot 12 jaar die taal- of leesondersteuning kunnen gebruiken. De nationaliteit van de kinderen maakt niet uit, hier geboren of nieuw in Nederland. Als voorlezer bij SamenVoorlezen help je een kind dat moeite heeft met taal en lezen. Je leest gedurende twintig weken één uur per week voor bij een gezin thuis. Ook ga je samen met het gezin naar de bibliotheek om daar boekjes te zoeken. Zo help je zowel het kind als de ouders boekjes te kiezen die echt bij hen passen. Zo wordt voorlezen nog leuker!

Voorlezer Samenvoorlezen

Training en begeleiding

Als je je aanmeldt als taalvrijwilliger, nodigen we je uit voor een persoonlijke kennismaking. Is het iets voor jou? Dan gooien we je natuurlijk niet in het diepe. Taalhuis biedt trainingen aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden als taalvrijwilliger. Wij zorgen voor de nodige informatie over laaggeletterdheid en voorzien je van werkmateriaal. We organiseren inspiratiesessies waar je ervaringen kunt uitwisselen en van elkaar kunt leren. Daarnaast kun je altijd bij ons terecht met vragen en suggesties.

Aanmelden als taalvrijwilliger

All fields marked with * are required

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Powered by Deed‌mob Tools ·
Translate content to English