Borstelmaker
Contact person
Scan me or visit en.vrijwilligerspunt.com/o/Zuiderzeemuseum/opportunities/Borstelmaker/93191 to join
Summary
Vind je het leuk om een oud ambacht te leren en de bezoekers over dit mooie ambacht te vertellen?Detailed description
Afdeling
Het oorspronkelijke borstelmaken bestond uit het aanbrengen van het haar en/of de vezels in de booropeningen van de borstelhouten. Dit kon op drie manieren gebeuren: het trekken met de hand, het pekken en het trekken met de machine. Bij het trekken met de hand wordt het haar met behulp van draad (ijzer of koper) of touw in het borstelhout vastgemaakt. Deze methode leende zich goed voor huisnijverheid en deze methode is dan ook te zien in het buitenmuseum. Het machinaal trekken van borstels verdrong in de periode na de Eerste Wereldoorlog stelselmatig het trekken met de hand.
De haren of vezels maken de kwaliteit van de borstel. Oorspronkelijk gebruikte men alleen dierlijke haren. Na 1860 kwamen de plantaardige vezels daarbij en na de Tweede Wereldoorlog nam kunststof een steeds groter marktaandeel in.
Wat verwachten wij?
- minimaal 1 dag per week beschikbaar zijn in de periode april t/m oktober;
- bij voorkeur ook enkele weekenddagen willen werken;
- op de locatie lichte schoonmaaktaken willen verrichten.
Wat bieden wij?
Ervaar hoe leuk het is om vrijwilligerswerk te doen in het Zuiderzeemuseum! Betreed een wereld van geschiedenis en cultuur, en werk samen met andere enthousiaste collega's. Als vrijwilliger bij het Zuiderzeemuseum krijg je, naast de unieke ervaring, een dag-, en reiskostenvergoeding. En alsof dat nog niet genoeg is, worden onze vrijwilligers getrakteerd op een heerlijke lunch. Word lid van ons team en ontdek de unieke charme van het Zuiderzeemuseum terwijl je deel uitmaakt van iets speciaals!
Informatie en solliciteren
We geloven dat verschillen ons samen sterker en beter maken en staan voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd, beperkingen, afkomst of geaardheid. We nodigen daarom iedereen uit om te solliciteren en verwelkomen graag sollicitaties van mensen die nu in onze organisatie ondervertegenwoordigd zijn.
🗣️ Native language skills
What we will provide to volunteers
💸 Reimbursement of costsAbout Zuiderzeemuseum
Er schuilt een stukje Zuiderzee in ieder van ons. Werk je bij het Zuiderzeemuseum, dan maak je samen met ruim 450 bevlogen collega’s onze historische schatten tastbaar. Met de alledaagse en bijzondere verhalen van toen, inspireren we mensen van nu. Als medewerker of vrijwilliger. Hier is iedereen welkom, samen maken we het museum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op verleden, heden en toekomst van het IJsselmeergebied. In 't Zuiderzeedorp (buitenmuseum) staan authentieke gebouwen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee; jong en oud komen hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In Het Schathuys (binnenmuseum) maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee.
Het Zuiderzeemuseum is geregeld op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.